Svullna ben

Det finns många orsaker till att man drabbas av svullna ben. I de flesta fallen är svullnaden mer jobbig och smärtsam än farlig. För de flesta så går svullnaden ned med hjälp av ett par stödstrumpor. Drabbas man av återkommande svullnad i benen så bör man alltid söka läkare för att ta reda på varför man svullnar om det finns någon bakomliggande orsak. Hjärtproblem kan bland annat visa sig som svullnad i armar och ben.

När man väl vet varför man får svullna ben och man får rådet att skaffa stödstrumpor så behöver man inte bara gå till Apoteket och köpa deras svarta eller vita stödstrumpor. Det finns många stödstrumpor att köpa i andra butiken som har roliga färger och mönster. Det som är viktigt att tänka på när man köper stödstrumpor är att alla stödstrumpor har olika hårda tryck och det gäller att hitta den rätta nivån – trycket mäts i millimeter kvicksilver eller mmHg som det brukar står. Hg är den kemiska beteckningen för kvicksilver. Ju högre tal dess då högre tryck får du av stödstrumpan.

Skaffar du ett par stödstrumpor med högt tryck så bör du se till att dina stödstrumpor har en högerfot och en vänsterfot. Det blir bekvämare eftersom trycket från ett par stödstrumpor börjar redan vid tårna. Ett par bra stödstrumpor räcker upp till knävecket. På andra sidan knävecket finns de starka låren som orkar trycka blodet vidare.

Swollen feet

Även om man inte har hjärtproblem så kan benen börja att svullna ofta beror det på att man har ett arbete där man står hela dagarna och inte får tillräckligt med vila, graviditet är också en vanlig orsak att man kan behöva hjälp med stödstrumpor under en period. Stödstrumpor finns i dag i varianter så de ser ut som vilka strumpor som helst det finns till och med stödstrumpor som ser ut som ett par nylonstrumpor om man vill ha på sig kjol eller klänning.

Det vanligaste är att det är kvinnor som behöver stödstrumpor då vi har en mindre muskelmassa på vaderna och graviditeter sätter sina spår i kroppen. Men med hjälp av stödstrumpor kan man få rätsida på problem med svullna vader och smärta från underbenen. Har man mindre problem kan ett par kompressionsstrumor vara till hjälp.

Men innan du köper stödstrumpor – gå alltid till en läkare och berätta om problemen. Det viktiga är att se till att det inte ligger någon annan orsak bakom för svullnade vader.