Slappna av med väldoftande lavendelolja

Tusentals svenskar drabbas varje år av stressrelaterade sjukdomar och åkommor. Det kan vara allt från nacksmärtor till rena utmattningssyndrom som gör att man inte kan fortsätta leva och arbeta som man har gjort tidigare. Att kunna förebygga och motverka stress är viktigt om man vill ha en chans att behålla hälsan och kunna fortsätta arbeta även att man har fyllt fyrtio och femtio år. Att använda aromaterapi med lavendelolja och andra eteriska oljor för att slappna av och motarbeta vardagsstressen har blivit väldigt populärt under de senaste fem-tio åren. Aromaterapin kom först till Sverige via de många svenska spa-anläggningarna som tagit sina behandlingsmetoder och estetik från asiatiska traditioner, men kan idag göras hemma utan några större besvär.

En populär eterisk olja


Lavendel är troligen den mest populära doften som används inom aromaterapin. Den har mjuk och god doft som många uppskattar och som är lätt att slappna av med. Det finns många som har uppfattningen att doften och ångorna från eteriska oljor som lavendelolja kan göra lindra och sjukdomar, men det har ett ytterst svag stöd inom forskningen och vetenskap. Vad som däremot är säkert är att avslappning och stressförebyggande behandlingar är bra för hälsan på en mängd olika sätt. Det kan till exempel lindra smärta i nacken, axlarna och ryggen som uppstått på grund av att man varit spänd i de muskelgrupperna länge. Avslappningsbehandlingar kan också lindra huvudvärk, migrän och depression som annars är svåra åkommor att behandla med medicin. På www.vackermedolja.se kan du läsa mer om fördelarna med stressminskande behandlingar med lavendelolja.

Om man vill ha ett extra lyxigt och avslappnande bad kan man tillsätta två eller tre droppar lavendelolja i badvattnet innan man kliver i. Det gör att det kommer dofta fantastiskt gott i badrummet och bli lättare att koppla av och finna en inre harmoni. Om man har en variant av lavendelolja som är utspädd med en mer lättbearbetad vegetabliska olja, som olivolja eller mandelolja, kan man även använda lavendeloljan som massageolja. Massage är ett väldigt effektivt sätt att slappna av och bli fri från stress.